BiografieLida Dijkstra

Terug naar lijst

Lida Dijkstra werd op 16 juli 1961 geboren in Heerenveen. Haar ouders hadden een café. Lida heeft een zus en vijf broers. Lida zegt zelf dat ze ondanks al die broers en zussen toch een beetje enig kind was. Dat kwam omdat zij allemaal veel ouder waren. Op de basisschool leerde Lida binnen drie weken lezen en omdat ze thuis niet zoveel boeken hadden, maakte Lida dankbaar gebruik van de bibliobus die eens in de week bij haar in het dorp stond. Maar favoriet bleven toch ook wel de Donald Duckjes!

Heerenveen ligt in de provincie Friesland. Lida sprak als kind de Friese taal. Pas toen ze dertig was, leerde ze om ook in het Fries te schrijven. Op de lagere school vond Lida verhalen verzinnen nog heel leuk (ze stuurde regelmatig stukjes in voor de kinderpagina van de krant). Op de middelbare school 'verpestten' haar leraren eigenlijk een beetje het plezier in schrijven met suffe opstelopdrachten.

In 1992 werd Ingeborg geboren, de dochter van Lida en haar man Henk. Lida had daarvoor een opleiding kunstgeschiedenis en archeologie gedaan en werkte als conservator in het museum Joure. Maar Lida wilde voor de kleine Ingeborg zorgen en stopte met haar baan. Ze begon in haar spaarzame vrije uurtjes een boek te schrijven. In 1994 kwam haar eerste boek uit in het Fries: 'Sjoerd Stiensma syn reis troch de tijd' (Sjoerd Stiensma en zijn reis door de tijd). In Friesland werd ze daarna in rap tempo één van de bekendste schrijfsters.

Eén probleempje: de meeste Nederlanders buiten Friesland kunnen geen Fries lezen. Maar gelukkig kunnen zij sinds 2001 ook kennis maken met deze bijzondere schrijfster. Bij Lemniscaat verscheen 'Wolken fan wol' in de Nederlandse vertaling 'Wachten op Apollo'. De leden van de Griffel-jury konden het boek nu ook lezen en waren daar erg blij mee. Ze bekroonden deze bewerking van een oud Grieks verhaal met een Vlag en Wimpel. Lida vertaalt haar boeken zelf in het Nederlands. Ook verschenen 'Ootje' en 'Ootje weer'.

Lida schrijft ook voor volwassenen. In 2000 kwam de bundel 'Frou Ule' (Vrouw Uil) uit. De Friese gedichten uit deze bundel werden zelfs in het Afrikaans vertaald! Lida schreef ook het Friese kinderboekenweekgeschenk van 2003. Ze werd daarmee in één klap nog beroemder in Friesland dan ze al was!

Lida woont nu met haar man, dochter en konijn Snuffie in Oudehaske. Ze houdt naast schrijven erg van winkelen, tuinieren, naar de film of het theater gaan en natuurlijk museums bezoeken. Met Ingeborg spreekt Lida Fries, maar Henk verstaat daar niet zoveel van. Om de bezoekers van Leesfeest ook eens te laten zien hoe mooi de Friese taal is, schreef Lida een column, in het Fries én in het Nederlands.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De briefjes van Bing Luitingh-Sijthoff, 2017 Wasbeer Bing wordt erg gepest. Hij bedenkt een bijzondere oplossing. 4+
De ring van koning Salomo Luitingh-Sijthoff, 2016 Een bewerking van de oude verhalen over koning Salomo en zijn magische ring. 9+
Kuikens op de dierderij Luitingh-Sijthoff, 2016 Hendrik Haan wordt vader van dertig kuikens en hij probeert ze allemaal uit elkaar te houden. 4+
Schattig Lemniscaat, 2006 Konijn Tijn wil niet langer door iedereen schattig gevonden worden en gaat er wat aan doen. 4+
Verhalen voor de vossenbroertjes Pimento, 2011 twee vossenbroertjes, zonen van de beroemde middeleeuwse vos Reinaert, herbeleven de avonturen van hun vader 6+
Welkom op de dierderij Pimento, 2010 Als de boer ziek is, zorgen de dieren voor zichzelf. 4+
.
.