BiografieCharlotte Dematons

Terug naar lijst

Charlotte Dematons werd op 21 september 1957 in de Franse plaats Evreux geboren. Haar vader was een Fransman en haar moeder kwam uit Nederland. Het gezin bleef ook na de geboorte van Charlottes broer gewoon in Evreux wonen en Charlotte ging daar naar school.
In 1972 kwam Charlotte van de middelbare school en ging naar Nederland om hier te studeren voor tekenlerares. Ze dacht dat ze dat wel wilde worden maar de opleiding viel tegen. Ze stapte over naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Hier studeerde ze in 1982 af. Tijdens de tentoonstelling van haar eindexamenwerk kwam het uitgeversechtpaar van Lemniscaat een kijkje nemen. Charlotte kreeg meteen een opdracht omdat Lemniscaat erg enthousiast was over haar werk. In datzelfde jaar verscheen haar eerste prentenboek 'Dido'.

Daarna ging het snel. Charlotte werkte als zelfstandig illustratrice voor veel uitgeverijen en tijdschriften. Haar tekeningen waren onder anderen te bewonderen in het meidenblad 'Tina'. Naar haar eigen schatting illustreerde Charlotte zo'n 150 boeken! Ook maakte ze nog twee eigen prentenboeken. 'Waar is Assepoester?' en 'Ga je mee?'. Voor het laatste boek kreeg zij de 200ste 'Pluim van de maand'. Charlottes tekeningen vallen op door de vele details. Vaak kun je lachen om haar tekeningen en haar verhaaltjes. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de Leesfeest-special over 'Tobber'.

Charlotte woont, samen met haar man Bas, hun dochtertje Julie, de katten Witje en Tjoep en van tijd tot tijd een legertje vlooien, in Haarlem. Ze houdt naast tekenen veel van koken, naaien, dwarsfluit of accordeon spelen, van lezen en van vrienden en van veel kleine dingetjes verzamelen (bijvoorbeeld minipoppenwagentjes). 

Ook op leesfeest:

Grimm

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Nederland Lemniscaat 2012 Tekstloos zoekplatenboek met prenten van Nederlandse steden, natuur, pretparken, dierentuinen en feesten. 4+
Sinterklaas Lemniscaat, 2007 Tekstloos prentenboek dat een inkijkje geeft in het dagelijks leven van Sinterklaas. 4+
.
.