BiografieKitty Crowther

Terug naar lijst

Kitty Crowther werd op 4 april 1970 in Brussel geboren. Maar toch is ze niet echt Belgisch, want haar moeder is Zweedse en haar vader komt uit Engeland. Als kind had Kitty een gehoorstoornis. Ze leerde daardoor pas laat praten. Via tekeningen en prentenboeken kon ze toch communiceren. Misschien is ze daarom wel zo gefascineerd door beelden en tekeningen.

Ze ging naar de kunstacademie, het Sint-Lucas Instituut in Brussel, en studeerde af als illustrator. Al vlug begon ze prenten- en kinderboeken te maken. Die schrijft ze in het Frans. Haar boeken worden dus vertaald in het Nederlands (en in nog veel meer talen). In 1994 verscheen het eerste boek: ‘Mijn koninkrijk’. Daarin kon Kitty al haar gevoelens over de scheiding van haar ouders kwijt. Met haar tweede boek ‘Mijn vriend Jim’ (1996) werd Kitty Crowther bekend in heel veel landen.

Kitty’s tekeningen zijn niet druk en vol, maar zien er rustig uit. Ze tekent niet meer dan nodig is, maar wát ze tekent zegt meer dan heel veel woorden. Kitty kan precies laten zien hoe de personages zich voelen. Vaak zijn ze verdrietig of boos. Kitty vindt het heerlijk om mensen te tekenen met een rotkarakter. En die mensen zijn dan toevallig vaak al volwassenen. Dat komt doordat Kitty het zelf als kind niet zo fijn had. Door haar doofheid had ze het moeilijk en de sfeer thuis was ook niet altijd al te best. Kitty las dan ook het liefst treurige, akelige verhalen waarbij ze kon huilen.

Kitty Crowther maakt niet alleen zelf prentenboeken, maar maakt ook tekeningen bij verhalen van andere schrijvers. Een voordeel van het maken van je eigen prentenboeken, waarin je zowel de tekst schrijft als de plaatjes tekent, is dat je én een Penseel én een Griffel kunt winnen. Kitty won ze allebei al een keer! Onder andere een Zilveren Griffel voor ‘En?’ in 2011 en een Zilveren Penseel voor ‘Kleine dood en het meisje’ in 2005.

Verder kreeg Kitty twee grote prijzen voor álle boeken die ze tot nu toe heeft geschreven. In 2006 de Grand Prix triennal de littérature de jeunesse (dat is een ontzettend lange, lastige naam, dus als je dit aan iemand anders vertelt, zeg je maar gewoon dat ze een mooie, goede prijs won). En in 2010 de Astrid Lindgren Memorial Award. Dat is de belangrijkste prijs die een kinderboekenschrijver kan winnen. Hij wordt ook wel de Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd.

Met haar man en twee zoontjes woont Kitty Crowther nog steeds in België, in Blanmont.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
En? De Eenhoorn, 2010 Zeven knuffels wachten op de geboorte van de baby die met ze gaat spelen, maar dat duurt nog lang! 4+
Jan Toorop - het lied van de tijd Leopold, 2016 Prentenboek over kunstenaar Jan Toorop. 4+
Kleine dood en het meisje Querido, 2004 Klein dood vindt het vervelend dat iedereen altijd bang voor hem is 4+
Kleine Man en God De Eenhoorn, 2011 Kleine Man raakt tijdens een wandeling door het bos in gesprek met God. 6+
Mini voetbalt De Eenhoorn, 2011 Insect Mini wil voetballen, maar als enige meisje tussen de jongens is dat niet makkelijk. 4+
.
.