BiografieKevin Crossley-Holland

Terug naar lijst

Kevin Crossley-Holland werd op 7 februari 1941 geboren in Mursley, een plaatsje in Groot-Brittannië. Maar al snel verhuisde hij met zijn familie naar Whiteleaf, waar hij het grootste gedeelte van zijn jeugd woonde. Hij speelde veel buiten en hield van cricket en tennis. Kevin was een bezig mannetje, altijd in de weer. Zo maakte hij met zijn zus een museumpje in de tuinschuur waar hij allemaal oude voorwerpjes verzamelde. Maar hij kon ook erg genieten van de verhalen die zijn vader hem vertelde.

Kevin ging studeren aan de St. Edmund Hall school in Oxford. Hij zakte voor zijn eerste examen, maar raakte op deze school wel geïnteresseerd in Angelsaksische literatuur. Dat zijn verhalen en gedichten uit de vroege middeleeuwen toen een groep Germaanse stammen, de Angelen en de Saksen, Engeland bevolkte. Het bekendste vers uit die tijd is 'Beowulf'. Kevin vond het een prachtig gedicht en heeft het later ook vertaald naar het hedendaags Engels. Op de Engelse website Achuka vertelde Kevin wat hij zo mooi vindt aan de taal uit die tijd: "Het is het spannende geluid van de taal, dat klinkt als golven die over een grindachtig strand rollen."

Na zijn studie bleef Kevin bezig met Angelsaksische literatuur en gaf les op universiteiten, maar werkte ook als kinderboekenredacteur bij uitgeverij Macmillan. Kevin begon zelf te schrijven, eerst gedichten en korte verhaaltjes, later ook grotere verhalen en boeken. Zijn eerste publicatie was een bundel met gedichten voor volwassenen.

Intussen was Kevin ook de verhalen van Koning Arthur op het spoor gekomen. 'Op het spoor gekomen' is misschien wat zwaar uitgedrukt, want in Engeland is de legendarische koning bijna het nationale symbool. Maar Kevin was meer geïnteresseerd in Arthur dan de gemiddelde Engelsman en verdiepte zich in de geschiedenis. Hij schreef daarover het boek 'Arthur, koning van alle tijden'.

Ook begon de schrijver aan een trilogie. Het moesten drie boeken worden waarin de geschiedenis van Koning Arthur op een andere manier werd verwerkt dan dat tot nu toe was gedaan. Dat deed Kevin door een 12-jarige jongen op te voeren die toevallig ook Arthur heet en door een zienersteen de legende van de beroemde koning kan zien. De boeken zijn een groot succes over de hele wereld. Op dit moment werkt Kevin nog aan het laatste deel 'King of the Middle March'. 'Arthur - de zienersteen' en 'Arthur - in het tussenland' zijn al verkrijgbaar.

Kevin woont met zijn vrouw in Norfolk. Hij werkt het liefst 's ochtends in zijn gezellige werkkamer. Kevin schrijft alles met pen in grote schriften met een harde kaft. Ook tekent hij soms landkaartjes uit in zijn schrift. Hij houdt van zwarte chocolade, whisky en muziek van Bob Dylan. Ook kijkt hij graag naar het televisieprogramma Frasier.

Ter gelegenheid van het verschijnen van 'Arthur - in het tussenland' was Kevin in Nederland. Leesfeest had een interview met hem. Klik hier...

Wil je meer weten over Kevn Crossley-Holland? Kijk dan eens op zijn (Engelstalige) website.

 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Noorse mythen over Odin, Thor en Loki Lemniscaat, 2018 Zet je schrap voor de rauwe verhalen over de godenwereld van de Vikingen! 9+
.
.