BiografieCaja Cazemier

Terug naar lijst

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 te Spijkenisse geboren. Ze was een echt leeskind. Ze kon eindeloos en vooral heel veel lezen, bijvoorbeeld de boeken van Tonke Dragt. Als dertienjarig meisje vond ze vooral zielige boeken erg mooi. Ook las ze graag Jaap ter Haar: ‘Koning Arthur’, ‘Tristan en Isolde’ en ‘Parcival’. Thuis werd veel gelezen. “Mijn moeder las me veel voor en op vakantie ging er een heuse boekenkist mee.” Op school was tekenen een van Caja’s lievelingsvakken en ook schreef ze graag verhalen. “Mijn vader was predikant en hij had altijd van die schriftjes waarin hij zijn preken optekende. Die schriftjes gebruikte ik voor mijn verhalen over fietsvakanties, over zwerftochten met beesten, over van alles.”

Na de middelbare school ging Caja Nederlands studeren en toen dacht ze al een keer: ik ga een boek schrijven. Toch ging ze daarna voor de klas staan als docent Nederlands op een middelbare school. Jarenlang heeft ze dat gedaan. Haar eerste boek lag in 1992 in de winkels: ‘Portret van Sanne’. Nu is ze fulltime schrijfster.

Caja schrijft realistische verhalen, waarin jongeren de hoofdrol spelen. In ‘Heb jij het al gedaan?’ is dat Tosca. Op de eerste bladzijde krijgt ze een propje toegeworpen waarop staat: heb jij het al gedaan? Vanaf dat moment zit je als lezer helemaal in het verhaal. Je ziet jezelf al naast Tosca in het klaslokaal zitten en leeft mee met haar ‘avonturen’ en overdenkingen: wanneer ben je eraan toe om het met iemand te doen: moet je dan van iemand houden of kun je het ook zomaar doen?

Een bijzonder boek is ‘De eerste keer’. Deze titel doet je misschien in eerste instantie denken aan ‘het’ de eerste keer doen, maar er zijn natuurlijk meer eerste ‘keren’: de eerste keer op eigen benen staan, de eerste keer jezelf overwinnen, de eerste keer verliefd. Jorien gaat op fietsvakantie en leert daarbij Jasper, Jan-Willem, Lynn, Donna en Maartje kennen. Van deze personages maakt Caja echte karakters, zodat ze echt voor je gaan leven. En daarover gaat dit boek. Schrijven betekent voor Caja heel veel: “Het is het liefste wat ik doe, het is echt een levensgeluk. Ik word erg onrustig als ik niet schrijf. Ik vind het heerlijk om een verhaal, een idee dat in mijn hoofd zit, om te zetten op papier als een soort puzzel.”

Speciaal voor (aankomende) brugklassers is ‘Naar de brugklas’ dat over Isa, Jesse en Vera gaat. Om de beurt vertellen ze wat ze meemaken. Een boek vol herkenning. Caja: “Een goed boek moet ook herkenbaar zijn. Je moet je kunnen identificeren met de personages en het moet natuurlijk een goed verhaal hebben.”

Ben je nieuwsgierig naar de goede adviezen van Caja of wil je meer over haar weten, kijk dan op www.cajacazemier.nl

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
‘Vamp; pas op voor de webcam...!' Leopold, 2006 Spannend meidenboek over de gevaren van een webcam. 12+
.
.