BiografieChrista Carbo

Terug naar lijst

Christa Carbo werd op 3 augustus 1957 geboren in Utrecht. Ze was het enige meisje in een gezin van vier kinderen. Christa was een zorgzaam, dromerig kind dat hield van sprookjes, maar ze was ook een echt buitenkind. In het bos was ze vaak te vinden om kuilen te graven. Haar lievelingsvak op school was handenarbeid. Ze hield van knutselen. Alleen handwerken lag haar wat minder. Christa's moeder heeft nog speciaal toestemming moeten vragen aan de school of Christa met kleien en timmeren mee mocht doen. In die tijd waren dat namelijk nog typische jongensdingen, waar meisjes zich niet mee moesten bezighouden. Meisjes hoorden te borduren! 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt was een van haar lievelingsboeken. De tocht die Tiuri moet ondernemen, sprak haar erg aan en volgens Christa "ruík je in dat verhaal het bos!".

Na de middelbare school ging Christa rechten studeren, maar al snel ontdekte ze dat de journalistiek haar veel meer trok. Werkstukken schrijven vond ze altijd al erg leuk en als journalist kon je overal bij zijn; dat leek haar wel wat. Toen Christa eenenveertig was, verscheen haar eerste informatieve boek: 'Jouw goed recht', een boek dat vragen beantwoordt als 'Hoeveel uur mag je werken als je dertien jaar bent?' of 'Als de kapper je haar heeft verknipt, is hij dan verplicht het gratis opnieuw te doen?' Een heerlijk bladerboek, dat laat zien wat jouw rechten zijn.

Christa schrijft informatieve boeken en dat is hard werken! De uitgever geeft haar vaak een onderwerp en dan gaat Christa een schema maken van wat er allemaal in het boek moet komen te staan. Ze stelt zichzelf de vraag: wat wil ik weten over het onderwerp? Het schema is erg belangrijk. Het is als het ware de steiger van het boek: de onderwerpen in het schema vormen samen het boek. Vervolgens gaat Christa op pad. Ze haalt haar informatie niet alleen uit boeken en van internet, maar ze vindt het juist belangrijk om ook met mensen over haar onderwerp te praten. Voor haar boek 'De lucht in, het vliegveld binnenstebuiten' bijvoorbeeld heeft ze dagenlang op Schiphol rondgelopen om de sfeer van het vliegveld en het vliegen te ruiken en te voelen en om luchthavenpersoneel en passagiers te interviewen. Voor 'Het muziekboek voor kinderen' heeft Christa met docenten, dirigenten, muzikanten, een heleboel kinderen die op muziekles zitten en met een viooldocente gepraat, over allerlei dingen op het gebied van muziek.

In de informatieve boeken die Christa schrijft, stopt ze veel van haar eigen ervaringen en belevingen. Zo moest ze tijdens het schrijven van het hoofdstuk 'Als er iemand doodgaat' in het boek 'Ja, hallo!' zelf denken aan de mensen, die in haar omgeving dood zijn gegaan. Hoe reageerde zij toen? Was ze boos, verdrietig of allebei tegelijk? Hoe ging ze daarmee om? Doordat Christa haar eigen ervaringen in dat boek stopte, werd het boek persoonlijk en komt het 'echt' en geloofwaardig over.

Een goed informatief boek vindt Christa een boek dat leuk is om in te bladeren. Als je een informatief boek leest, moet je zin in het onderwerp krijgen en in het boek worden getrokken! Zo'n boek is bijvoorbeeld 'Het bomenboek voor kinderen'. Dit boek neemt je mee naar de wereld van de bomen. Wist je dat bomen en pannenkoeken iets met elkaar te maken hebben? En dat een kerstboom helemaal geen dennenboom is? Tijdens het lezen van 'Het bomenboek voor kinderen' krijg je meteen zin om naar het bos te rennen en alle bladeren te zoeken van de verschillende bomen, die te drogen en in te plakken in het boek zodat 'Het bomenboek voor kinderen' helemaal jouw boek wordt!

Christa houdt van klassieke muziek en toneel en het is haar wens om eens een informatief boek over toneel voor kinderen te schrijven. En nu maar hopen dat dat lukt!

Leesfeest schreef eerder al veel over de boeken van Christa. Lees bijvoorbeeld de special over 'Ja, hallo! Praten met je ouders' en de zomerspecial waarin 'De lucht in, het vliegveld binnenstebuiten' besproken wordt.
 

 
.
.