BiografieRosa Bromet

Terug naar lijst

Rosa Bromet werd op 28 augustus 1946 in Borne geboren. Haar ouders lazen haar als kind altijd veel voor. Vooral de boeken over Pim Pandoer spraken Rosa erg aan. Pim Pandoer was een jongen die allerlei geheimzinnige zaken oploste en daarbij van het ene avontuur in het andere viel: echte spannende boeken! Schrijven vond Rosa op jonge leeftijd al heel erg leuk. Op de middelbare school schreef ze al veel gedichten en na de middelbare school ook toneelstukken en filmscenario's. Ze vertaalde Duitse boeken in het Nederlands.

Een goed boek vindt Rosa een boek waar je meteen in zit, zodat je alles dat om je heen gebeurt, helemaal vergeet. Rosa schrijft zelf ook boeken waarin je moeilijk kunt stoppen met lezen, zo spannend zijn ze! In 2002 verscheen haar eerste verhaal: 'Emma en de onzichtbare erfenis'. Dat boek gaat over Emma, die een bijzondere gave heeft: ze kan méér zien dan andere mensen. Zo ziet ze de oplossingen van haar wiskundesommen voor haar ogen zweven, weet ze op welk lot de hoofdprijs gaat vallen en ziet ze wat haar vriendin een paar kilometer verderop doet.

Emma kan haar 'derde oog' in- en uitschakelen wanneer ze dat zelf wil. Rosa weet niet of ze zelf over de gave van Emma zou willen beschikken. Soms is de gave namelijk ook een belemmering voor Emma. Ze kan zich bijvoorbeeld niet onbekommerd meer verheugen op haar vakantie naar Milaan: ze ziet namelijk dat haar iets ergs gaat overkomen…

Rosa is eigenlijk voortdurend met 'schrijven' bezig. Ze heeft altijd een klein boekje bij zich, waarin ze ideeën opschrijft die haar te binnen schieten. Zelfs 's nachts in bed schrijft Rosa dingetjes op met haar speciale pen, die een lampje heeft. Inspiratie voor verhalen haalt ze vooral uit krantenberichten. Op die manier is ze er zeker van dat bepaalde gebeurtenissen ook echt mogelijk zijn, zoals het gestolen DNA-materiaal van Lenin uit 'Emma en de man in het duister'. De werkelijkheid vermengt ze met haar eigen fantasie zodat er spannende, geloofwaardige verhalen ontstaan.

Bijzonder is het derde boek over Emma: 'Emma en de verdwenen diamanten'. In dit verhaal speelt Jessie, een blind meisje, een belangrijke rol. Rosa heeft hiervoor contact met het blindeninstituut gehad en veel gepraat met een blinde vrouw. Ook heeft ze gegeten in een totaal verduisterd restaurant, waardoor je dus niet ziet wat er op je bord ligt! Rosa neemt je mee naar de wereld van de blinden en laat je zien dat het ook heel gewone mensen zijn. Het contrast tussen Emma, die zelfs meer kan zien met haar 'derde oog', en Jessie, die juist helemaal niets kan zien, komt goed naar voren.

Rosa schrijft een verhaal helemaal volgens schema's, waarop staat wat er in welk hoofdstuk gebeurt. Op haar werkkamer heeft Rosa papiertjes hangen van de verschillende personages in een verhaal. Daarop staat per personage hoe hij (of zij) eruit ziet, hoe hij spreekt, hoe hij beweegt en hoe zijn karakter is. Rosa zag eens een man met een grote snor en dacht meteen: 'Dat is de Generaal, de vader van Jessie!' .

Rosa houdt erg van kunst en muziek. Dit komt ook in haar boeken terug. Emma speelt zelf fluit en gaat af en toe naar een museum. Dat dit best spannend is, ontdek je als je weet wat voor verhaal er achter het schilderij 'Het Oestereetstertje' van Jan Steen schuilgaat…  

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Emma en de onzichtbare erfenis The House of Books, 2002 Emma ontdekt dat zij een voorspellende gave heeft. 12+
.
.