BiografieEnid Blyton

Terug naar lijst

De Engelse schrijfster Enid Blyton schreef meer dan 700 boeken en is een van de meest gelezen kinderboekenschrijfsters ter wereld. Ze is vooral bekend van de serie 'De Vijf'. Ter gelegenheid van de herdruk van de hele serie in de zomer van 2002 besteden we in deze biografie aandacht aan deze bijzondere schrijfster.

Enid werd op 11 augustus 1897 geboren, in een voorstadje van Londen. Een jaar later verhuisde ze met haar vader en moeder naar de hoofdstad zelf. Daar zou Enid haar hele jeugd blijven wonen.

Al op jonge leeftijd las Enid graag en veel. Ze hield van 'Alice in Wonderland', dat ze heel grappig vond, en ze las ook graag gedichten, al moest ze toegeven dat ze die niet altijd begreep. De liefde voor boeken en voor lezen had ze van haar vader. Toen ze tien jaar was leende ze al boeken uit zijn kast.

Op school zat Enid in een toneelclubje, waarvoor ze ook stukjes schreef. En samen met twee vriendinnen richtte ze een tijdschrift op. Enid schreef verhalen en de andere twee maakten gedichten en tekeningen. Toen ze bijna 14 jaar was deed ze mee aan een poëziewedstrijd en tot haar 'stomme verbazing en vreugde' kreeg ze bericht terug: 'Jij kunt schrijven. Stuur andere dingen op naar ons blad. Op een dag zul je misschien écht schrijven.'

Jarenlang schreef ze elke avond op haar zolderkamertje verhalen en gedichten, die ze naar verschillende uitgevers stuurde. Haar moeder ergerde zich aan deze 'tijdverspilling'. Ook vond ze dat ze veel te veel geld aan enveloppen en postzegels uitgaf. Maar Enid wist zeker dat ze schrijfster wilde worden. Toch werd ze eerst onderwijzeres. Ze was dol op haar leerlingen en op lesgeven, maar ze bleef schrijven. In 1922 werd haar eerste boek uitgegeven: een gedichtenbundel die 'Child Whispers' (Het gefluister van een kind) heette. Het waren gedichten die Enid voor haar leerlingen geschreven had.

In dezelfde periode leerde ze Hugh Pollock kennen. In 1924 trouwde ze met hem, en samen kregen ze twee dochters. Een echt gezellige moeder was ze trouwens niet; de kinderen werden opgevoed door kindermeisjes. Enid had het veel te druk met schrijven. Het huwelijk was geen succes en liep uit op een scheiding. Later trouwde Enid opnieuw. In 1960 bleek dat ze de ziekte van Alzheimer had (een ziekte die het geheugen en de hersenen aantast), en in 1968 overleed ze aan een hartaanval.

Enid Blyton vertelde eens dat haar boeken eigenlijk al klaar waren voordat ze met het schrijven ervan begon. 'Ik doe mijn ogen even dicht, maak mijn hoofd leeg en wacht...en daar komen ze: de mensen, de gebeurtenissen, ik zie ze net zo duidelijk alsof ze echt zijn. Het verhaal komt helemaal 'af' naar buiten, van begin tot eind. Op een andere manier kan ik het niet. Om te beginnen zou het me vervelen, maar bovendien zouden mijn boeken dan veel saaier worden. De mensen in mijn boeken maken grappen die ik zelf nooit had kunnen verzinnen.'

- Lees ook onze special over de herdruk van 'De Vijf'! Klik hier...
- Kijk eens naar onze speciale De Vijf-picknickrecepten! Misschien zit er wel iets lekker voor jouw picknick bij!
 

 
.
.