BiografiePaul Biegel

Terug naar lijst

Paul Biegel werd op 25 maart 1925 geboren in Bussum, als jongste in een gezin van negen kinderen. In zijn herinnering is hij opgegroeid in een huis met alleen volwassenen. Hij voelde zich vaak eenzaam, omdat zijn broers en zussen naar school waren, maar hij nog niet. Bij het huis was een grote tuin en daar was Paul graag. Hij hield erg van de natuur. Toen Paul ook naar school mocht, vond hij het daar vreselijk. Hij voelde zich opgesloten tussen die muren.

Toen Paul nog maar 15 jaar oud was, verscheen zijn verhaal 'De ontevreden kabouter' op de achterpagina van het dagblad 'De Tijd'. Het was zijn debuut, de eerste tekst die van hem werd uitgegeven. Paul kreeg hiervoor een bedrag van 2 gulden; iets minder dan 1 euro!

In 1943-1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, zat Paul Biegel in de vijfde klas van de middelbare school. Het ging niet zo goed en eigenlijk zou hij blijven zitten. Maar als hij niet in de eindexamenklas zou komen, moest hij van de bezetter naar Duitsland om daar te werken. Gelukkig liet de school hem toch naar de zesde overgaan, onder de voorwaarde dat hij in de zomervakantie taken zou maken voor Latijn en Grieks.

Paul heeft maar twee weken in de eindexamenklas gezeten. Vanaf Dolle Dinsdag (5 september 1944) werden er geen lessen meer gegeven. Na de bevrijding besloot de Nederlandse regering dat iedereen die in 1944-1945 in het eindexamenjaar zat, zijn diploma kreeg zonder examen te doen. Nadat hij zijn diploma kreeg, had Paul verschillende baantjes: redactie, schoonmaken en werk als tuinman.

In 1953 verhuisde Paul Biegel naar Amsterdam. Hij ging part-time werken bij de 'Radiobode' en rechten studeren. De rechtenstudie heeft Paul nooit afgemaakt, maar met het schrijven ging het steeds beter. Paul schreef veel verhalen voor tijdschriften. Een aantal daarvan is later als boek uitgegeven. De verhalen over de kleine kapitein waren bijvoorbeeld eerst te lezen in de Donald Duck en over Virgilius van Tuil werd door Paul Biegel voorgelezen op de radio, nog voordat er een boek over de dwerg verscheen.

Op 10 september 1960 trouwde Paul Biegel met Marijke Sträter. Ze kregen samen twee kinderen: Leonie en Arthur. Zij waren altijd de eersten die Pauls verhalen voorgelezen kregen en vonden ze meestal wel goed. Maar de tekenaar Carl Hollander kreeg te horen: "Oom Carl, er staat één kat teveel op het plaatje! Papa schrijft dat er twaalf waren en jij hebt er dertien getekend!" Die fout is nog altijd te zien in 'De Rover Hoepsika' op bladzijde 47.

In 1965 werd het boek 'Het Sleutelkruid' uitgeroepen tot het 'beste kinderboek van het jaar', een prijs die nu de 'Gouden Griffel' heet. Dit was wel grappig als je bedenkt dat de uitgever het eerst eigenlijk helemaal niets vond dat Paul Biegel een héél boek schreef, in plaats van de losse verhalen die hij eigenlijk wilde. Gelukkig vond de uitgever het boek wel erg mooi toen het af was, anders had hij het misschien nooit uitgegeven!

In 1974 kreeg Paul Biegel de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur voor zijn hele oeuvre*.

Paul Biegel overleed op 21 oktober 2006. Hij is 81 jaar geworden.

* Oeuvre spreek je uit als 'uwvre' en het betekent 'het hele werk van een schrijver'. Alle boeken die Paul Biegel heeft geschreven bij elkaar is zijn oeuvre.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De kleren van Sinterklaas Lemniscaat, 2008 Bij Anouk wordt een koffer met de kleren van Sinterklaas bezorgd, waardoor ze denkt dat hij bij hen zal logeren. 4+
De Rode Prinses Holland, 2002 Een prinses die op haar twaalfde voor het eerst naar buiten mag, wordt ontvoerd door rovers 9+
De rover Hoepsika Lemniscaat 2007 (eerder verschenen bij Uitgeverij Holland, 1977) De schurk IJzergreep ontvoerde het beeldschone meisje Josefine. Rover Hoepsika besluit haar terug te stelen. 6+
De zoute goudvis Lemniscaat, 2015 In deze verhalenbundel kun je 7 verhalen van meesterverteller Paul Biegel lezen. 6+
Eén been, stokkebeen Holland, 2002 Voorleesversjes over gekke figuren en rare beesten. 6+
Het sleutelkruid Lemniscaat, 2012 De oude koning Mansolein moet elke avond een verhaal horen om zijn hart aan het kloppen te houden. 6+
Swing CPNB, 2004 Spannend verhaal over de reizen van de Afrikaanse Joshua met zijn tovertrompet. 9+
Wegloop Lemniscaat, 2005 Over twee jongens die, ieder in hun eigen tijd, rennen voor hun leven. 9+
.
.